tisdag 23 mars 2010

För oss Kvinnor

Här är tre böcker jag köpte för 50 kronor i höstas. De är från 50-talet och de handlar om allt som en kvinna bör veta. Vi kikar!


Framsidan är otroligt fin med ett blommönster och rosa rygg. Gulddetaljer förgyller!


Insidan!


De två första böckerna handlar om vett och etikett och lite andra grejer. Här speglas verkligen en annan syn på jämställdhet och andra aspekter som verkligen känns gammalmodiga! Den tredje boken handlar om mode, en riktig inspirationskälla! På denna bild visar de vad olika kroppstyper bör tänka på, vad man ska framhäva och vilka plagg man ska välja.

Här är tonåringens garderob, vår/sommar, höst/vinter...


Här är lite förslag på vilka kläder som kan passa i olika situationer...

Här är ett färg schema, mycket sånt, hur man ska matcha, vilka smycken m.m. Det ska även finnas med en separat färgcirkel så att man kan se vilka färger som passar med vilka, men jag fick inte med någon sån...

Här är en bild från boken om allmänbildning, om resor och vad man bör köpa i de olika länderna man kan tänkas besöka, kanske köpa glas i Italien, päls i Mexiko eller väskor i Spanien?

Sedan finns även ett avsnitt med förklaring hur man ska handskas med denna moderna frisyr...

Samt en lite historielektion om hur frisyrer sett ut genom tiderna.


När man bläddrar i en så pass gammal bok märker man hur långt vi kommit. I en av böckerna finns exempelvis en lista på för och nackdelar med att jobba vs att vara hemmafru. Det känns verkligen bra att man nu kan välja själv vad man vill göra. Det var verkligen helt andra krav på kvinnor då, att vara oklanderligt klädd var ett dem. Men det är fortfarande ganska mycket att jobba på, det får vi inte glömma...

Sedan kan jag tycka att vissa saker var bättre då än nu, man sydde mycket själv, man köpte kläder av bra kvalitet, (vilket de också uppmuntrar till i böckerna) för att de skulle hålla längre. De var tvungna att vara kreativa för att få det att gå ihop, man lade inte alls lika mycket pengar på kläder då som nu. Sedan är ju estetiken och modet helt otroligt, nu kan jag tycka att det är lite för ängsligt. Dock har vi nu en helt annan frihet att vara personliga, vilket kanske inte accepterades lika mycket då. Som sagt, nu kan vi välja.


Foto: Kalle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar