fredag 20 januari 2012

Lyxen

Idag har jag varit ledig, så himla skönt när man precis avslutat ett projekt! Jag ville baka och pyssla i köket, så jag började med att göra sylt. Vi hade massa blåbär kvar sedan i somras då vi plockade i Småland. 

 Jag tog 1½ liter blåbär och 1½ liter hallon, blandade upp med 1,75 liter socker och ½ dl vatten så att det inte skulle bränna fast i botten. Jag lät det koka upp i 10 minuter under omröring då och då. I slutet av koktiden hade jag i 3 krm natriumbensoat. (1 krm per liter sylt) Egentligen var recepten enbart för blåbär, men jag tyckte det funkade bra med hallon också. 


 Sedan hällde jag upp det i burkar och förslöt dem direkt. Sedan täckte jag locket med tyg och knöt ett litet snöre. Eftersom jag bara hade fyra glasburkar hemma fick jag även hälla på i en större burk, i dessa fyra rymdes inte ens hälften, men jag får börja samla på mig helt enkelt!

Så ikväll när vi skulle äta ostkaka hade vi hemmagjort sylt till! Det blev så himla gott! Jag trodde det skulle vara svårt att göra sylt, men det var väldigt lätt.

a Bientôt!

1 kommentar: