söndag 28 augusti 2011

Ett Bröd



Här är receptet på brödet som jag och Kalle gjorde i Småland. Det är ett GI-bröd (glykemiskt index) vilket är bra i många avseende. Speciellt för mig som har lite problem med blodsockret ibland. Om ni vill läsa mer om det finns det massor på internet, men även massa bra böcker. Det handlar inte om att inte äta kolhydrater utan endast att äta smart, mat som tar lång tid för kroppen att förbränna och som är nyttig.

Vi gjorde inte exakt som receptet eftersom Kalle var allergisk mot vissa ingredienser, men ni får såklart hela receptet. Receptet hittade jag i boken GI Gourmet av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson. En himla trevlig bok med många fina bilder och bra inspiration.

Bovetebröd
1 limpa

4 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
½ dl rågkross
½ dl linfrö
1 dl solrosfrön
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 äpple
1 dl torkade aprikoser
2 msk honung
4½ dl naturlig yoghurt
1 msk blandade frön, t ex pumpafrön och solrosfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda i rivet äpple. Hacka upp aprikoserna. Rör ner honungen, (Jag använde flytande.) yoghurt, äpple och aprikoser. Blanda smeten och lägg i en smord och mjölad avlång form. (Jag använde bakplåtspapper istället, fungerar också jättebra!) Toppa med de blandade fröna och lite havregryn. Grädda i nedersta delen av ugnen i 1 timme. Ta sedan ut brödet och låt det svalna på ett galler.

Jag älskar verkligen det här brödet, det är grovt och gott och passar både till frukost och som tillbehör till maten. Vi brukar rosta brödet, men det behövs inte. Det kan också vara bra att frysa in brödet om man inte äter upp det så snabbt som vi gör (några dagar) De flesta olika mjölerna finns att köpa i butik, men man kan få leta runt lite.

a Bientôt!


1 kommentar:

  1. Låter jättegott! Ska nog baka det någon dag framöver, men måste först inhandla i princip alla ingredienser :) Mitt skafferi ekar tomt efter att varit borta hela sommaren.

    SvaraRadera