måndag 14 mars 2011

Är den något att ha?

Efter att läst det fina inlägget Sopnedkast skrev om att datera sina gamla klänningar tänkte jag skriva ett inlägg om hur man kan datera sina gamla möbler och lite om hur man kan fynda.

Jag tycker personligen att man alltid ska välja det man själv tycker är finast, inte vad som är värt något, men det är ju alltid kul att veta ursprunget på sina gamla grejer.

♦ Först och främst, finns det några stämplar? Då kan man nämligen få veta hur gammalt företaget är, kanske hitta gamla kataloger på Internet eller så kanske det fortfarande finns kvar? Man kan även se på stämpeln om den är gammal, de kan vara gjorda som en metallbricka, eller kanske en stämpel i färg på träet på undersidan. Och om man ska måla om möbeln, se till att stämpeln fortfarande syns, det kan vara kul för kommande ägare att veta!

♦ Sedan kan man också fråga om personalen vet något, när vi köpte vår soffa visste han på Röda Korset att den var gjord 1952, att den var byggd i Bodafors och att tyget troligen var bytt. Sedan kunde han även berätta att den byggnaden Röda Korset nu hade som vi var i, hade en gång varit den möbelbutik som sålt soffan, och att hans föräldrar ägt butiken, så han visste mycket. Sånt är så kul att lägga på minnet och föra vidare!

♦ Lär dig de olika träslagen och när de användes och dess egenskaper.Teak är min personliga favorit, eftersom den har en så vacker färg och lyster. Trä kan ju skilja sig åt ganska mycket, teak kan gå från allt mellan lite ljust gulaktigt brun till mörkt mahognyröd ungefär. Teak ska man ta vara på eftersom det inte tillverkas lika mycket i det längre, det används istället till båtar och utemöbler eftersom det är ett så pass fett träslag som tål väder och vind. På 50-talet vart det så populärt eftersom det var lite exotiskt, men också för att det fanns ett överskott efter att skövling av regnskogen. Så för mig är det lite som med päls, jag skulle inte köpa ny teak, men tar gärna tillvara på den som finns kvar. Andra fina träslag som användes mycket på 50-talet är björk, jakaranda och valnöt. Sedan ska man även ta hand om sina trämöbler och smörja in dem med möbelolja ibland och torka av dem regelbundet.

♦ Sedan ska man även hålla koll på möbelhistorian och vilken stil man gillar. Det finns massvis med fina böcker om gamla möbler och alla stilar som finns. Om man har kunskap i detta kommer det vara lättare att fynda och att hitta precis vad man letar efter!

♦ Kolla alltid tyget och stoppningen, är tyget slitet och soffan nedsutten? Då kanske det inte är ett fynd ändå. Man kan ju klä om en möbel, men det kan bli dyrt om det är en speciell modell. Om man letar soffor rekommenderar jag Småland och dess loppisar, eftersom Småland trots allt är möbelriket.

♦ Var kräsen! Det låter kanske konstigt, men köp inget bara för att det är jättebilligt, man kan fråga sig först om den får plats, om det finns ett behov, om man kommer gilla möbeln länge. Man kanske även måste byta ut en möbel, vilken i så fall, och är den nya bättre? Jag har gått i fällan många gånger och köpt grejer som nu är sålda eller står på vinden för att de varit billiga, fina eller för att jag trott att jag behövt den. Sedan ska man även vara noga med att lägga undan eller reservera en möbel om man inte vet om den får plats, man kan alltid åka hem och möta så att man är säker på att det fungerar.

Har ni några bra tips?


5 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg! Jag om någon kan behöva tänka på det där med att se till att saker får plats..

    SvaraRadera
  2. riktigt bra tips! tycker att du fick med det viktigaste.

    SvaraRadera
  3. Åh så roligt med en möbelguide! Jag ska spara sidan så jag kan kika när jag fyndat något nytt.

    SvaraRadera
  4. Bra tips! Mitt tips är att man kan låna böcker på biblioteket om olika formgivare etc...idag var jag och lånade boken om Ateljé Lyktan (lampor).

    SvaraRadera
  5. Freja: Åh tack fina du!

    Madeleine: Åh tack så mycket!

    Angeliqa: Åh va kul att du gillade den!

    Gila: Ateljé lyktan gör så himla mycket fint! Ska nog också låna lite böcker!

    SvaraRadera